Zgadnij co gotujemy (15)

Kuchnia polska dawała innym nacjom różne swoje smakołyki równie chętnie, jak i brała z Europy, Azji i reszty świata przepisy, które – adaptując do naszych warunków i smaku – uznawała po jakimś czasie za rdzennie nadwiślańskie. Oddaliśmy Francuzom baby wielkanocne, ale wzięliśmy z kuchni żydowskiej karpia na słodko i placki ziemniaczane. Wyeksportowaliśmy na zachód szczupaka i sandacza w jajku, zabierając ze wschodu kutię i makagigi. Taką wyliczankę można by mnożyć.

Dziś więc w naszym quizie trzeba będzie zastanowić się, co znaczą te obco brzmiące słowa, co się za nimi kryje i jak to smakuje. W nagrodę książka „Polska kuchnia na nowo odkryta”. Oczywiście z autografem i dedykacją dla zwycięzcy.

No to do roboty:

  1) Co to jest kuwertura?

  2) Co to jest angostura?

  3) Co to jest  endywia?

Odpowiedzi kierujcie jak zwykle na adres: internet@polityka.com.pl