Zgadnij co gotujemy?

Czytając książki kucharskie co jakiś czas natrafiamy na zupełnie nieznane nam terminy i określenia. Warto poszukać w encyklopediach, słownikach czy starych wydawnictwach, by wiedzieć o czym piszą znawcy. Oto zagadki, które znacznie zwiększą Wasz zasób słów i pozwolą czasem zabłysnąć towarzysko. Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas, czyli Barbary i Piotra Adamczewskich.

Dziś pierwsza porcja pytań. Kolejne – za tydzień.

* Podgorzałka to:
   a) pośledni gatunek wódki pędzonej przez karczmarza;
   b) dzika kaczka żyjąca na bagnach i gęsto zarośniętych stawach;
   c) pomoc domowa we dworze trzymająca klucze do kredensu z alkoholami.

* Ucha – słynna rosyjska potrawa – to:
   a) danie z duszonych wieprzowych uszu;
   b) zupa rybna;
   c) pierożki z baranim łojem.

* Fasolka po bretońsku to potrawa z: 
   a) Wielkiej Brytanii;
   b) Francji;
   c) Polski.